RomanaMagyarEnglish
  Főoldal
  Lers/Szolgltatsok
  Trkp
  rak
  Turistaltvnyossgok
  Tbori foglalkozsok
  Vide
  Kapcsolat
Galbenei-szoros

A Pdisi medence dl-nyugati oldaln a Cetatile Ponorului kpződmnyn kvl ez a msik olyan kpződmny, ahol a Belnyesi-medence vizei utat tallnak maguknak a vlgyek fel. A szoros majdnem teljes hosszban igen szűk szakaszok vltogatjk egymst, meredek falakkal, vzessekkel. A legltvnyosabb a Galbenei-kiszgels s a Luncsoara-vlgy kztti szakasz, mely igen keskeny, tbb, mint 100 mter magas falakkal hatrolt tvonal.

Galbenei- kiszgelsnl tr felsznre a Cetatile Ponorului barlangban fut fldalatti patak. A patak egy kb. 7 mter tmrőjű tban tr a felsznre, egy ltvnyos sziklafal lbnl. A lefolysnl szp vzessbe torkollik. 

A Galbenei patak a szoros legltvnyosabb 700 m hossz szakaszn mintegy 100 mter szintklnbsget zuhan, hatalnas mlyedseket, vjatokat alkotva a szikls talajban. A vlgybe kirve a patak risi robajjal, egy 7 mteres vzessben zuhan al egy barlangba, hogy innen a fld alatt folytassa az tjt.  

A Gabanei-vlgyet turistaton jrhatjuk be, az t ki van ptve, sok helyen kifesztett kbelek segtik a ltogatt a kapaszkodsban. Nehzsge, s veszlyessge miatt az tvonal elsősorban a j fizikai llapotban lvő, vagy tapasztalt turistknak ajnlott. Nagy esőzsek utn, a megnvekedett vzszint miatt, nem tancsos a vlgyn tkelni.  

Az tnak van egy msik ga, ami a szorost lezr sziklafal kiszgelsn fut vgig. Itt kt olyan hely is tallhat, 200 mteres magassgban, ahonnan csodlatos a panorma. A szemkzti sziklafal 300 mter magas.

Vlgyirnyban van a Cheile Jgheabului vlgye ahol a patak a Crisul Pietros patakkal tallkozik. rdemes ide elltogatni, hiszen szemet gynyrkdtető, vzessekben s sziklavjatokban gazdag szakasz ez. A vlgyn thaladni nem lehet, viszont fltte, mindkt oldalon van erdei t.


Ponorvr
Galbenei-szoros
Poiana Florilor vlgy
Meleg Szamos vlgye
Focul Viu (jg) Barlang
Zmeilor Barlang (Onceasa)
Medve Barlang
Scarisorarai /Aranyosfői/ Jgbarlang
Humpleul Barlang
Menyasszony Vzess (Rachitele)
Belis Fantanele T
Vissza | Oldal tetejre 

 
© 2008 Ic Ponor-Padis udulotabor. Minden jog fentartva.