RomanaMagyarEnglish
  Főoldal
  Lers/Szolgltatsok
  Trkp
  rak
  Turistaltvnyossgok
  Tbori foglalkozsok
  Vide
  Kapcsolat
Ponorvr

A vilgszerte ismert Cetatile Ponorului minden ktsget kitran Romnia legimpoznsabb karszt jelensge. Hrom hatalmas sziklakrből tevődik ssze, melyek egy hatalmas, 300 mter mly, erdővel bortott hasadkban helyezkednek el. tmrője elri az egy kilomtert. A cscsokat, melyek krkrsen zrjk a hasadkot csupn egyetlen helyen vgja t a Cetatilor-vlgy. Megkzelthető az erdei trl indul svnyen, ami fokozatosan ereszkedik az erdőben, viszonylag nehz terepen, prhuzamosan a Cetatilor-vlggyel a Dolina (hasadk) I.-ig. 

A szikla nyugati, fggőleges fala 150 mter magas, ebből emelkedik ki a 70 mteres cscs. Lbnl a Cetatilor-vlgy vsz a messzesgbe. 

A Cetatile Ponorului hatalmas kprődmnye egy gtikus boltvre emlkeztet, mely mlt jelkpe a Nugati-Krptoknak. sugereaza o ogiva gotica devenita un fel de simbol al carstului Muntilor Apuseni. Csupn a sziklafalakba gykeret vert nvnyzetet szmllve dbbennk r a kpződmny gigantikus mreteire. A hasadk bal oldaln tallni egy mg nagyobb cscsot, aminek csupn a feső rsze ltszik. Ez a fal szeglyezi a Dolina (hasadk) III.-at, kt hatalmas, a szakadk fl tereblyesedő sziklaerkllyel. 

A hasadk jobb oldaln egy sziklanyelv boltvformt ltve tr a Dolina (hasadk) II. fel. Ez valjban egy 200 mter magas krkrs tmb lbnl a Dolina I. hasadk s a Cetetile Ponorului barlang fldalatti bejratval. 

Ugyanitt, a bal oldalon egy alagutat fedezhetnk fel, ami rvid időre felsznre hozza az Elveszett Vilg barlangjnak vizt, hogy utna, azt 1 kilomterrel odbb, nem sokkal ismt a mlysgbe zdtsa.

A Dolina III. bejrata a Dolina I.-ből indul a vasltrknl. A 300 mter szles Dolina III. hromszg alak, kzepn egy boltvvel, melyet hatalmas sziklanyelvek vesznek krl. A nyugati oldalon, a fldalatti bejratot jelentő galria fltt egy tkletesen fggőleges, 200 mteres fal szkik a magasba, amit nvnyekkel teltett kis teraszok tűzdelnek. Dlen egy kis turistat kapaszkodik az erlyek irnyba. 

A ngy nagy erkly kettő a Dolina III s kettő a Dolina II fltt jl szimbolizljk az egsz kpződmny mesbe illő mreteit.
Ponorvr
Galbenei-szoros
Poiana Florilor vlgy
Meleg Szamos vlgye
Focul Viu (jg) Barlang
Zmeilor Barlang (Onceasa)
Medve Barlang
Scarisorarai /Aranyosfői/ Jgbarlang
Humpleul Barlang
Menyasszony Vzess (Rachitele)
Belis Fantanele T
Vissza | Oldal tetejre 

 
© 2008 Ic Ponor-Padis udulotabor. Minden jog fentartva.